Niet alleen het juiste mes is belangrijk voor een perfect snijresultaat; ook de snijplank heeft invloed op het eindresultaat. Snijplanken zijn er in vele verschillende vormen, materialen en kleuren en helpen je hygiënisch te werken in de keuken. Daarnaast voorkom je door het gebruik van een plank beschadigingen aan het aanrecht.
Kleurcodering
Om kruisbesmetting en vermenging van verschillende geuren en smaken te voorkomen worden verschillende kleuren (of kleurcodering) gebruikt. De kleur geeft aan waar de plank voor gebruikt mag worden. Gebruik een
- Rode plank voor het bereiden van rauw vlees.
- Blauwe plank voor het bereiden van vis, schaal- en schelpdieren.
- Groene plank voor het bereiden groenten en fruit.
- Gele plank voor het bereiden van gevogelte.
- Bruine plank voor het bereiden van gebraden vlees en worst.
- Witte plank voor het bereiden van kaas en brood.
Materialen
Snijplanken zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, ieder met zijn eigen voor- en nadelen.
Glazen snijplanken
Snijplanken van harde materialen als glas, steen, staal of marmer gaan uiteraard een stuk langer mee dan houten- of kunststof snijplanken, maar ze verkorten de levensduur van je messen aanzienlijk. Ze zijn daarom niet geschikt voor dagelijks gebruik, hoe mooi en decoratief ze soms ook zijn.
Houten snijplanken
Houten snijplanken zijn erg geliefd bij zowel amateur- als professionele koks. Hout is een natuurlijk, zacht materiaal met prettige snij-eigenschappen waardoor messen langer scherp blijven. Daarnaast heeft hout een anti-bacteriële werking, omdat bacteriën en schimmels niet lang leven op droog, blank hout.
De prijs wordt grotendeels bepaald door het houtsoort van de plank. De meeste worden gemaakt van beuken-, berken- of esdoornhout. Daarnaast zijn ze er ook van olijvenhout en bamboe, welke kwalitatief beter en duurzamer, maar ook duurder zijn.
Tip: ga op zoek naar een houten plank gemaakt van kopshout. Bij kopshout staan de houtvezels recht omhoog, waardoor een scherp mes tussen de vezels door kan glijden en langer scherp blijft.
Kunststof snijplanken
Kunststof snijplanken zijn duurzaam, betaalbaar en gemakkelijk schoon te houden. Ze zijn er in verschillende uitvoerigen, gewichten en kleuren. Er zijn zelfs flexibele snijplanken en snijmatten die weinig ruimte innemen.
Onderhoud van snijplanken
Voor alle snijplanken is het belangrijk dat ze goed schoon gehouden worden. Was en borstel met een grove borstel na iedere snijbeurt de plank met heet water en afwasmiddel en droog de plank direct af. Zet ‘m vervolgens rechtop en laat de plank goed drogen.
Wrijf houten snijplanken regelmatig in met een reukloze, dunne olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie, druivenpitolie of speciale olie voor snijplanken) om de plank mooi te houden. Zet ze nooit in de vaatwasmachine; door het warme water zetten ze uit en kunnen ze gaan scheuren.
Op zoek naar de juiste snijplank?
Bekijk dan de door ons geselecteerde snijplanken of de bamboe snijplanken van Endeavour.
Geef een reactie